Tips og Triks

Siden jeg noen ganger glemmer å informere 100% i syveildeningene så skriver jeg litt generell info om diverse 'feller' man kan gå i når man starter å sy. Jeg har selv ikke sydd allverdens lenge, og har ingen søm utdannelse, men jeg har lært vanvittig mye av min svigermor og mange andre erfaren sydamer rundt om kring. Ikke minst har jeg hentet MYE inspirasjon og lærdom fra sykroken.no. Gi meg gjerne tips om det er noe jeg har glemt å nevne:) Jeg skal gjøre mitt beste for å nevne alle de fellene jeg har gått i, slik at du slipper å gå i samme fella:)

Generelle tips:

Bruk elastisk søm (sikksakk, overlock, eller elastisk rettsø
) på elastiske stoffer der det er strekk i stoffet. F.eks når man monterer ribb i livet o.l. Dette er fordi at om man ikke bruker en elastisk søm så vil denne lett ryke når man strekker i plagget. Dette fører til at sømmen rakner.

Elastisk rettsøm ser ut som en veeeeldig smal sikksakk på de digitale symaskinene, og kan stilles inn ved bruk av litt smal sting bredde på sikksakken på en mekanisk symaskin. Eller den ser ut som dobbel rettsøm. Ikke alle maskiner har denne sømmen.

Bruk skikkelig tråd. Syr du og der blir mye krøll uansett innstilling og om tredning, kan det være din billige sytråd som er feilen. Prøv å bytte til et kvalitetsmerke. F.eks gütermann.

Husk å bytte nål med gjevne mellomrom. Husk også å bytte nål etter hvor tykkt stoff du syr i. Denim nåler er fine når du syr i dongeri, og og stretchnåler eller ballpoint nåler er fine til stretch stoffer. I symagasinet(fåes hos din lokale janome forhandler gratis) finner du en flott nålguide som beskriver hvordan nål til hvilke bruk.

Før du klipper i et stoff, skjekk at du legger mønsteret etter trådrettningen. Blir dette skjevt kan plagget vri seg og bli lite pent.

Husk å vaske stoffene dine før du syr. Dette er fordi stoffene kan krype i vask, og fordi noen kan være skjeve. Skjevheten vil rette seg opp når stoffet er vasket. Om man syr av et uvasket stoff kan man risikere skjeve plagg etter første vask.

Når du syr pyntesømmer, spessielt på elastiske stoff, an det være lurt å legge under noe rivbart vlies .f.eks H250. Detter er for å stabilisere stoffet så det ikke strekker seg, og for å forhindre at stoffet blir dyttet ned i spolehuset. iden symaskiner oftes liker å sy gjennom to lag, kan tipset også være lurt å følge når man syr i fast bommul også. Underlaget rives bort når man er ferdig å sy.

Å klippe mønsterdeler i velour/chenille/cord: Når man syr i disse stoffene med 'bust' er det viktig å passe på at alle deler ligger rett vei i forhold til busten. Om man klipper disse 'opp-ned' vil plaggene bli matte! Og ikke så glansfulle som disse stoffene jo er. Regelen er: Når du holder hånden din på magen og stryker oppover mot halsen så skal stoffet føles glatt. Når du stryker fra halsen og nedover mot magen skal 'busten' stritte i mot. ENda viktigere er det at alle delene i plagget er klippet lik vei, så om du klipper opp ned, gjør det på alle! Ellers vil plagget kunne se ut som om det har forskjellige fargenyanser der hvor busten går motsatt vei.

SY ORD OG UTRYKK

Overlock tips:
Sy med garn på overlock.

Broderimaskin tips:

Jeg broderer på janome 350e. Dette er en ren broderimaskin. I tillegg har jeg digitizer pro.

Metalltråd: jeg opplever ofte at denne tråden ryker lett. Men ved å bruke blue tip nål kombinert med trådspenn på 0 går det fint!

Nåler: bruk red tip nåler eller bluetip nåler når du boderer. Disse er tilpasset brodering. Bluetip er også super til vanlig symaskin når man syr med metalltråd.

Nettshopping:

Det finnes et utall butikker ut i den store verden som selger stoffer, knapper, bånd, ja alt du måtte ønske deg av sytilbehør! Vi har noen flotte norske nettbutikker som selger stoff og vi har noen som selger utstyr. I Utlandet finnes det uendelige muligheter på e-bay og andre nettbutikker. Jeg kommer til å skrive noen innlegg om nettshopping etterhvert, og poste lenker til dem under her for de som måtte ha lyst til å lese:)

Lenker til innlegg:
NORSKE NETTBUTIKKER

Ingen kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...