søndag 26. september 2010

Noen sy ord og utrykk:

Dette innlegget blir en del av min nye fane tips og triks:) men for at det ikke skal bli for langt å lese velger jeg å legge inn noen innlegg her og linke til dem derfra:) Håper det blir oversiktelig og greit:) Dette innlegget vil oppdateres så sant jeg har noe mer å tilføye:) Så spør gjerne om det du lurer på, så skal jeg svare om jeg vet det, og vet jeg det ikke skal jeg finne det ut:) Og er det noen erfarene sydamer der ute som har lyst til å bidra med tips og triks legg trikset/tipset inn i kommetarene her, så skal jeg legge det inn her:)

Stikkning: Rettsøm langs en kant, gjerne for å holde nede et sømmonn.

Sømmonn: Når to stoff biter sys i sammen er sømmonnet det som stikker utenfor sømmen.

Kaste over: Når man syr i bomullstoffer er det ofte lurt å kasteover sårkantene på stoffdelene, enten før du syr eller etter at plagget er sydd. Da ofte beskrevet som å kaste over sømmonnet. Man kaster over for at stoffet ikke skal rakne. Man bruker en sikksakk søm eller en overlock søm.

Overlocksøm: Overlocksøm kan sys enten på en overlock maskin eller på vanlig symaskin. Disse to sømmene er ikke like, men den på symaskinen duger fint. Overlocksøm brukes til å montere to stoffdelersammen.

Overlockmaskin: Overlockmaskin er en egen type symaskin. Den er et supplemang til din vanlige symaskin. Den kan kun sy i kanten av et stoff. Og da både syr den rettsønm, og kaster over kantene samt skjærer bort overflødig sømmon. Overlock er et fantastisk hjelpemiddel om man syr mye i elastiske stoffer!

Vlies: "Fliselin" finnes i mange varianter, og brukes til mye. Man bruker det til å stive av eller å forsterke stoffet. Til brodering kan man bruke det som underlag og skal man sy ei veske kan de være kjekt å bruke inni hankene f.eks. Det finnes også vannløselig vlies. Denne er syper når man skal brodere på ting med "bust"- Da legges det over der man syr. og når man er ferdig tar man vann på også er det borte:)


Jeg er på ingen måte noen guru eller selvoppnevnt ekspert, men jeg ønsker å bidra med det lille jeg kan for å hjlepe andre til å få samme syglede som meg:)

2 kommentarer:

Bente sa...

Takk for guiden! =)

sylysten sa...

Du er go du;o)) Buksetuter og veiledning... Takk for koselig kommentar..
Klem
Linda;o)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...